Deco-Fruit fruitboomkwekerij biedt geen jonge fruitbomen (met blote wortel) aan binnen het assortiment. Bomen vanaf enkele jaren oud tot bomen van meer dan 100 jaar, dat is waarin wij gespecialiseerd zijn. Fruitbomen zijn bij ons dan ook, omwille dat ze al enkele jaren groei achter de rug hebben, niet zo maar gewoon mee te nemen zoals bv. bij een tuincentrum, maar zijn wel vervoerbaar met een aanhangwagen, tot gespecialiseerd vervoer wanneer het over de echt grote exemplaren gaat.

LAAGSTAMMEN

Dit zijn fruitbomen die laag bij de grond vertakken. Dit gebeurt op kniehoogte, met individuele variatie (± 40-80cm). Het karakter van de boom wordt gedefinieerd door het gehele uitzicht. Een laagstammige fruitboom is, omwille van zijn lage vertakking, niet ideaal om onder te zitten. Ze zijn wel helemaal geschikt om zonder veel moeite aan de vruchten te geraken, daar ze zich laag bij de grond bevinden.

HALFSTAMMEN

Dit zijn fruitbomen die middelhoog vertakken, rond heuphoogte (± 100-150cm) op onze fruitboomkwekerij in Antwerpen. De kruin van de boom en haar vruchten situeren zich bijgevolg iets hoger dan een laagstam, maar nog altijd vlot bereikbaar. Afhankelijk van de snoeiwijze en vorming kan je onder deze boom zitten, bewegen, schuilen voor de zon, enz.

HOOGSTAMMEN

Dit zijn fruitbomen die hoger vertakken (‘kroon vormen’). Bij een hoogstam gebeurt dit op “manshoogte” (± 200cm). Het karakter (en de takken) van de fruitboom situeert zich hoger, waardoor een (charmante) ladder vaak noodzakelijk is om de vruchten te plukken. Onder deze boom kan je vlot zitten, schaduw zoeken, bewegen, dieren houden, …

MEERSTAMMEN

Dit zijn fruitbomen die eveneens lager bij de grond vertakken. Vaak worden de “gesteltakken” iets hoger opgesnoeid waardoor hun unieke karakter ontstaat. De vruchten zitten laag bij de grond en zijn vlot toegankelijk. Extra aandacht is nodig voor gesteltakken die bij (zware) vruchtdracht eventueel ondersteund dienen te worden (tegen afbreken).

STEP OVER

Dit zijn lage fruitbomen, uitgeleid in één etage, die laag bij de grond zit (± 40-80cm). De bomen kunnen zéér mooi tot hun recht komen tegen een gevel(plint) of worden vaak gebruik ter afboording naast bv. tuinpaden. Deze boomvorm werd ook veel toegepast in de kasteeltuinen van weleer als afboording van de moestuin.

Lei vormen

Dit zijn fruitbomen die, zoals de naam doet vermoeden, in een bepaalde vorm werden gebracht (geleid). Dit kunnen horizontale leivormen zijn, maar ook verticale of schuine. Ze zijn in verschillende formaten en leeftijden beschikbaar (volgens voorraad), al dient er voor ons ook bij de jongste exemplaren overal een (startende) etage te zitten alvorens verkoop. Ook het aantal gesteltakken (etages) kunnen verschillen of aangepast worden in functie van uw wensen.

Hoogtes variëren van ± 200cm tot ± 350cm, maar leivormen zijn ook beschikbaar ‘op stam’, waarbij de eerste vertakkingen op ± 200cm starten en de totale hoogte ± 400-500cm bedraagt.

Spilvormen

Dit zijn slanker opgesnoeide bomen, vaak gebruikt op beperktere plaatsen, bv. in een hoekje bij een raampartij, of aan weerszijden naast een voordeur. Ook in een dreefje kunnen deze bomen zeer mooi tot hun recht komen.

Budget

Omwille van het specifieke karakter heeft elke boom zijn prijs. We geven informatief graag een idee van wat u kan verwachten.

  • Onze jongere fruitbomen starten rond een budget van ± € 200.
  • Voor fruitbomen vanaf een bepalend karakter zijn er rond € 1.000 heel wat mogelijkheden. Afhankelijk van uw wensen kan dit dus nog wat lager of wat hoger zijn.
  • Voor echt grote of zeer oude fruitboom exemplaren kan de prijs enkele duizenden euro bedragen.

Ook hier trachten wij voor ieders budget een passende oplossing te bieden. Laat u dus zeker niet afschrikken, maar neem met ons contact op om samen te kijken welke boom(en) voor uw project het meest geschikt zijn. Maak gerust een afspraak en bezoek onze fruitboomkwekerij in Ranst (Antwerpen).